Mer om motorcykelmärken

Det finns många olika märken för den som är intresserad av motorcyklar. Vad man vill ha för någon motorcykel kan bero på en mängd olika skäl; vad den ska användas till, vad man gillar för stil, om man åker för nöjes skull eller det handlar om ens yrkesutövning.

Det är stor skillnad på de olika typerna av cyklar. Bland märkena finns en del som alla känner till och som har blivit legendariska, som t.ex. amerikanska Harley-Davidson. Bland de mer moderna märkena har Japan ofta setts som ett föregångsland med deras märken. Även Sverige har tillverkat motorcyklar med sitt Husqvarna, som numera dock är utlandsägt. Även om hobbyn kan anses vara farlig och dyr för en del så tycks det finnas en många som anser det värt priset. Dessutom kan man ju köpa begagnat på Blocket om man vill sänka kostnaden.

Klassiska märken

Bland de klassiska märkena är det utom tvekan att Harley-Davidson är mest känt. Den klassiska loggan pryder numer mer än enbart motorcyklar och den cruisingmentalitet som kommer med märket är ingrott i den västerländska kulturen. Märket grundades av två bröder i USA och det är välkänt för att ha en i dessa sammanhang konservativ syn på designen. Man vet när det är en Harley. Cyklarna tillverkas fortfarande i hemlandet som tidigare. Ett av de tidiga och klassiska märkena är brittiska Triumph. De började tillverka sina motorcyklar redan 1902 och även om de under en period var mer eller mindre nedlagda så har de sedan dess återuppstått och sedan 80-talet så tillverkas de igen. Då Triumph under en tid var nedlagda så räknas faktiskt Husqvarna som det äldsta kvarvarande motorcykelmärket. BSA, som under en tid ägde Triumph var även en klassisk tillverkare i sin egen rätt. Bland annat tillverkade de motorcyklar till den brittiska armén. Svenska Husqvarna som numera ägs av BMW har haft stor framgång på racingfronten, det är främst här de lägger krutet, och även tillverkat till den svenska armén. Namnet kom inte otippat från staden där de började sin tillverkning 1903.

Moderna märken

Tyska BMW har sedan 1923 haft tillverkning av motorcyklar och deras stil lutar mer åt de större klasserna och cruising. Många polismyndigheter använder deras märke. Idag är de ett av de största med den mer sportiga RG 1200GS som deras storsäljare. Störst är de klart i sitt hemland Tyskland men även en hel del svenskar gillar BMW.Även i Italien görs en del av de märken som är populära idag, många med en historia. En stor del av produktionen är så kallade scooters men Ducati är välkänt för sina stora cyklar.

Moderna märken

Japan är kanske det största landet vad gäller motorcykeltillverkning idag. Honda, Kawasaki, Suzuki och Yamaha är alla stora märken som kommer från landet. Faktum är att Honda räknas som världens största motorcykelmärke och Yamaha det näst största. De japanska märkena dominerar idag branschen. Det är kanske inte så konstigt då de tillverkar alla typer av motorcyklar och deras kvalitet av många anses som oklanderlig, inte minst i förhållande till priset. I vissa kretsar som t.ex. motorcross så är andra märken en ovanlighet.