Mer moderna motorcyklar

Tidigare generationer fantiserade om att framtiden skulle innehålla månraketer och flygande bilar.  Under 1950-talet blev det modern med stora fenor på bilar just för att det var början av rymdåldern.  Men vad är det som gör en motorcykel modern i det 21: a århundradet?

Naturligtvis har de etablerade motorcykeltillverkare kommit med nya modeller år efter år. Men det största nyheter när det gäller moderna motorcyklar är att det kommer elektriska motorcyklar. Här handlar det inte om mopeder eller scooter utan äkta motorcyklar. Nu när det är allt vanligare med elbilar och elcyklar borde det inte överraska att det finns en hel del tillverkare med elmotorcyklar under utveckling också. Det finns många fördelar med en elmotorcykel över en traditionell bränsledriven motorcykel. En fördel är snabbare hastighetsökning än med traditionella motorcyklar. Eftersom det finns ingen växellåda så finns det ingen växling. Man bara vrider på handtaget istället. Och ingen växellåda betyder inget mekanisk slitage och därför inget underhållsbehov. Plus är det relativ lätt att lära sig köra elmotorcykel. Dessutom i vissa delar av världen får man ett skatteavdrag vid inköp av en elektrisk motorcykel. I Sverige får man köra elmotorcykel med vanlig körkort och inte behöver ta mc körkort. Och det är mycket bekvämt att kunna ladda motorcykeln på en elektrisk laddstation, en så kallad elstolpe.

Några kända tillverkare

Under 2019 börjar Harley Davidson sälja sin nyaste produkt, Livewire. Det är en elmotorcykel som står i stor kontrast till Harley Davidsons traditionella bränsledrivna modeller. Samtidigt har Innovativ svensk motorcykeltillverkare Cake nyligen börjat sälja sin elmotorcykel, Kalk. Tyvärr är Kalk bara godkände för offroad bruk. Tillverkare Zero, baserad i Kalifornien, lanserar flera häftiga modeller under 2019.  Zeros ledande modell, Zero DSR, kan gå från 0 – 100 i 3 sekunder. Alla modeller, Zero DS, Zero SR, Zero S, Zero FX och Zero FXS har olika finesser. Men alla Zero modeller har häftiga tillbehör också. Det kostar lite extra men man kan få en  snabbladdare till exempel. Och alla modeller har en egen app där man kan uppdatera sin elmotorcykel när det behövs. Dessutom kostar det mindre än 1 krona per mil att köra. Alla modeller går att köra både på gator och på grusväg. Med en sådan hög kvalitetsnivå är det inte förvånande att många amerikanska polisavdelningar har valt Zero för sina poliser.

Några kända tillverkare

Lightning LS-218 from Lightning Motorcycle, också baserad i Kalifornien, är en annan högpresterande elmotorcykel som utmanar inte bara andra elmotorcyklar men också bränsledrivna motorcyklar. Lightning är den snabbaste massproducerade motorcykel på jorden. I europa finns Spansk tillverkare Volta Motorbikes och Italiensk tillverkare Energica. Volta Motorbikes har 4 elmotorcykel modeller, BCN City, BCN Sport, BCN Forest och BCN Supermotard. Energica har 3 modeller, Eva, Ego och EVA EsseEsse9. Saietta Group i Storbritannien har utvecklat en elmotorcykel, Saietta, som använder samma typ av kompositmaterial som en Formel 1-bil. Detta material är lättviktigt men också väldigt starkt. Så utvecklingen går stark framåt.