Körkort för motorcykel

Körkort för motorcykel är något som väldig många personer drömmer om. Redan från 16 års ålder finns möjlighet att ta körkort för lätt motorcykel, men för att få skjutsa någon måste man ha fyllt 18 år.

Från 18 års ålder får man ta körkort för A2 behörighet. När det kommer till tung motorcykel finns det två olika villkor. Har man haft A2 behörighet i två år får man ta körkort från 20 års ålder. Har man inte haft körkort för motorcykel sedan tidigare så ska man ha fyllt 24 år.

Det är väldigt viktigt att använda sig av godkända motorcykelkläder redan från att man börjar övningsköra. Allt från en bra hjälm, ryggplatta till kläder som är gjort för att användas. Kläder kan gå att köpa begagnade men hjälm rekommenderas alltid att den köps ny. Om den skulle ha trillat i backen en gång så har den blivit förbrukad. Väljer man att ta körkort för motorcykel är det mycket viktigt att man kan lägga fokus på säkerhet redan från start. Som motorcyklist är man extremt utsatt och säkerheten är alltid viktigt. Det handlar om allt från att se till att däcken på motorcykeln är i toppskick och hur man kör och ska placera sig ute i trafiken.

Motorcykelkort börjar med en del utbildningar som risketta, men också teori. Teorin är viktig för att kunna förstå hur man ska hantera motorcykeln både för sin egen och andras säkerhet. Boka alltid in några körlektioner med en körskola för att få tips och trix av någon som dagligen arbetar med det och som kan fånga upp både styrkor och svagheter i körningen.

Börja köra i tidig ålder

körkort krävs inte

Många börjar att köra motorcykel i form av cross redan från tidig ålder. För det behövs inte något körkort och man får köra på en inhägnad bana. Det går att köra både på hobbynivå och för de som är intresserad av att tävla finns det många tävlingar att välja mellan.

Det är en aktivitet som passar både tjejer och killar, stora som små. Crosscyklar finns i många olika storlekar och modeller som kan anpassas allt utifrån ålder, storlek och körvana. När man kör på en crossbana brukar det vara olika tider som man får köra utifrån storleken på cyklarna. De med minst storlek brukar köra först och för sig själv, men det betyder inte att det brukar gå lugnt till. De yngre brukar hålla gasen i botten och köra för allt vad motorcykeln går. Att titta på när de kör kan vara både pirrigt och spännande, men samtidigt är det otroligt mycket glädje på en och samma gång.

Runt om i Sverige finns det många crossbanor som ofta bjuder in till olika prova på dagar. Där finns möjlighet att få prova köra utan att man behöver köpa en egen cykel. På så sätt behöver man inte köpa all utrustning innan man är helt säker på om aktiviteten kan passa. Kolla därför den lokala klubben och ställ frågan till dom och hör vad de kan erbjuda till just er.