Harley Davidsons ursprung

Harley Davidson är ett motorcykelfabrikat och en amerikansk symbol som erövrat världen. Idag måste en köpare ställa sig i kö för att köpa en splitterny Harley Davidson cykel. Företaget menar att de skulle kunna producera i större utsträckning, men att det skulle innebära en mindre kvalitativ produkt. En kompromiss företaget inte är beredda att ta.

Motorcykelfabrikatet startades år 1901 av William Harley och de tre bröderna Walter, Arthur, William Davidson. Arbetet startade i familjens verkstad bakom bröderna Davidsons hus, och det tog två år innan den första Harley Davidson motorcykeln var färdigställd. Den kriminella gängkulturen gav Harley Davidson dåligt rykte och företaget gick nästan i konkurs under en period. Trogna anhängare kämpade för att motorcykelfabrikatet skulle hållas vid liv och med hjälp av tusentals donationer, räddades förtaget. Det tog nästan 100 år för företaget att bli världsledande inom motorcykelbranschen.

Hur det hela startade

I början av sekelskiftet var de traditionella, icke motordrivna cyklarna mycket populära. Städerna kryllade av dem och inspirerade William Harley och de tre bröderna Davidson till att utveckla en mer säker och kraftfull produkt. Produkten skulle vara snabbare och inte kräva samma fysiska ansträngning av föraren. Arbetet började år 1901 och det var en stor utmaning, att genom motorteknologi, utveckla en pålitlig cykelram som fungerade i praktiken. Två år av konstant utvecklingsarbete och de fyra grundarna var äntligen nöjda med deras produkt. Det första modellen som gick produktion såg inte alls ut som en klassisk modell gör idag. Istället bestod den av en cylinder, inspirerad av en befintlig fransk design. Designen var inte speciellt revolutionerande under denna tid, men den var säker.

Hur det hela startade
Hur det hela startade

Vad som dock var revolutionerande var den så kallade loopcykelram, vars design baserades på den klassiska cykelramen. Denna nya teknologi, tillsammans en motorrem gjort av läder och pedaler blev grunden till den första modellen av Harley Davidsons motorcykel. Motorcykeln startades genom att föraren trampade på pedalerna, medans den fortfarande stod på det stödjande stativet. När motorn var igång, fortsatte föraren trampa till dess att tillräcklig motorkompression genererats, och föraren kunde köra iväg. Namnet uppkom eftersom William Harley var först med att komma på idén till utformningen av den motordrivna cykeln. Produktionen gick i början långsamt och under det första året byggdes totalt tre stycken motorcyklar. Året därefter producerades samma antal, men det kom att öka succesivt. År 1905 producerades 16 motorcyklar, och år 1906 producerades hela 50 motorcyklar. De växte långsamt men stabilt och i takt med den ökade produktionen, byggdes familjeverkstaden ut till dubbel storlek. År 1907 började arbetet med att utveckla en motor bestående av två cylindrar.

Ny konkurrens

Den nya designen var klar att produceras två år senare och denna produkt var ännu mer kraftfull. Fart under denna period, var det mest väsentliga och motorcykelns maxhastighet mättes till dryga 90 km/h. William Harley och de tre bröderna Walter, Arthur, William Davidson hade nu, år 1909 utvecklat en kraftfull och revolutionerande produkt som i början av sekelskiftet skakade om bilbranschen. Harley Davidsons motorcyklar utmanade den dåvarande automobilen och skapade konkurrens inom transportbranschen.

Ny konkurrens
Ny konkurrens