Udda motorcyklar del 6

Detta blir den sjätte delen om världens dyraste motorcyklar. Jag är nu framme vid platserna 33 till 30 i listan, och denna gång har jag två av mina favoriter från denna lista, med som objekt. Båda är exakt av samma modell, bara i olika färger. Jag syftar här på en 1937 års Crocker Small Tank Twin. Dessa är riktigt eleganta motorcyklar, även om Crockers Hemi-head som jag skrev om i förra delen, nog är snäppet vassare än dessa. Självfallet så gillar jag också några av de Harley Davidson och Indians som byggt, jag menar vem gör inte de, men av övriga motorcykelmärken som finns så ligger Crocker högt på listan.

33 – 1937 Crocker ‘Small Tank’ twin – $291,000

På plats 33 i listan är det så dags för nästa Crocker, med den tidigare jag skrev om låg på plats 35. Detta är precis som den förra en 1937 års Crocker Small Tank twin modell men till skillnad mot den förra så gick denna under klubban för $24 000 mer, motsvarande lite över 200 000 kronor mer. Det som drog igång produktionen av Crocker motorcyklar var en modell som introducerades första gången 1931 där Al Crocker tillsammans med frontfiguren Payl Bigsby, en som också tävlade i motorcykel race, tillsammans tog fram en motorcykel med en 30-50 cubic inch motor monterad på en speedway ram som var extremt snabb och fick snabbt en stor skara följare och där majoriteten av de tävlande inom speedway kretsar alla ville ha en Crocker. Det tillverkades omkring 30 av denna modell och under efterföljande år sålde Crocker sin Indianbutik och startade istället Crocker Motorcyle Company. En av de motorcyklar som producerades där var denna 1937 års Crocker Small Tank Twin.

Som så många andra artister, vilket Albert Crocker onekligen var en av, så var hans fokus och kunskaper på själva affärsverksamheten långt ifrån där dom borde vara. Hans intresse låg mer på utveckling och tillverkning av motorcyklar istället för att se till att all dokumentation utfördes på korrekt sätt. Det är därför inte helt otroligt att denna 1937 Crocker Small Tank Twin har motornummer som föregår den röda motpart som såldes samtidigt, vilket dom inte borde ha.

31 – 1915 Iver Johnson V-twin – $299,600

En av de första tillverkade motorcyklarna, denna 1915 års Iver Johnson V-twin såldes för $299,600 när den gick under klubban i Las Vegas under 2012.

Detta var en av de mest avancerade motorcyklarna för sin tid. Denna Iver Johnson var en produkt producerad av ett företag vars primära produkt var vapen. I och med det första världskrigets intåg skickade också företaget fokus för att enbart producera sina vapen vilket resulterade i att motorcykelverksamheten lades ner.

Det som gjorde denna motorcykel så oerhört speciell var att den, trots sina 97 år efter tillverkning, var helt ny i originalskick och som aldrig hade startats tidigare. Innan försäljningen hade den varit en del av utställningen på National Motorcycle Museum. Att hitta en helt orörd motorcykel i samma skick som den var när den lämnade produktionen är helt enastående och säkerligen något vi inte kommer få se igen.