Harley Davidson, del 2

Jag tar en närmare titt på de dyraste motorcyklar som sålts genom tiderna, på diverse auktioner och genom privat försäljning. Hitintills har jag tittat närmare på märket Indian, udda märken som sålts och Harley Davidson som alla återfunnits på den övre halvan av topp 100 listan av dyraste motorcyklar. I den första delen med fokus på just Harley Davidson tog jag också en närmare titt på märkets historia, hur det uppstod och när den första motorcykeln presenterades och såldes till allmänheten. I denna del tar jag en närmare titt på övriga Harley Davidson motorcyklar på listan.

Några av det dyraste Harley Davidson som någonsin sålts

Plats 66 – 1930 Harley-Davidson Factory Hillclimber återfinns på plats 66 i listan, platsen ovanför den Harley Davidson EL från 1936 som innehar plats 67. Detta är en av HDs mest framgångsrika och viktigaste tävlingsmotorcyklar som företaget tillverkad och är även en av modeller som tillverkats i väldigt få exemplar med endast 25 tillverkade under perioden 1929 till 1933. När denna gick under klubban såldes den för $181,500 vilket motsvarar lite över 1,6 miljoner kronor med dagens kurs. Just denna cykel såldes i Las Vegas i fjol.

dg66

Plats 63 – På plats 63 hittar vi en Harley-Davidson 7D twin från 1911 som såldes för $187,00 under 2006 vid en auktion i Los Angeles. Detta är en av totalt tre motorcyklar av exakt samma modell som finns med på denna lista. Den första hittade vi på plats 74, den andra är denna  på plats 63 och den tredje hittas på 34:e plats, då den inbringade otroliga $283,000 när den såldes under 2014. Denna på 63:e plats inbringade 1,69 miljoner kronor med dagens växlingskurs samtidigt som den som såldes 2014 inbringade nästan en miljon mer när slutpriset på den landade på 2,54 miljoner kronor.

Plats 60 – Här hittar vi en Harley-Davidson Strap Tank Single från 1908 som gick under klubban på pebble beachs auktion 2007. Slutpriset landade på $198 000 vilket idag innebär 1,78 miljoner kronor. Detta var en modell som Harley Davidson tillverkade från 1904 fram till 1918. Den fick snabbt också smeknamnet ” The Silent Grey Fellow” på grund av sin ljuddämpare och den gråa Renault färg som använts. Av de 450 som tillverkades under 1908 är detta en av runt ett dussin som kvarstår från denna tidsperiod, vilket gör denna motorcykel till en riktig raritet.

Plats 45 – Här har vi efterföljande modellen av den motorcykel vi hittar på plats 63, en Harley-Davidson 8A Twin från 1912 som även denna är en väldigt ovanlig och sällsynt cykel där inte många exemplar finns kvar. Det unika med denna motorcykel är att den hade en två-cylindrig motor med drivbälte och navväxel som möjliggjorde att motorn kunde hållas igång även om motorcykeln stod still. Den såldes under 2015 och gick då för $236,500 som omräknat till kronor blir 2,1 miljoner.

dgd

Med så många Harley Davidson motorcyklar i denna topp 100 lista räckte inte att tilldela märket två delar utan det får helt enkelt även bli en tredje del, och i den kommer jag då skriva om den harley som innehar andraplatsen, den näst dyraste motorcykeln som någonsin sålts.