Harley Davidson, del 1

Jag tar en närmare titt på de dyraste motorcyklar som sålts genom tiderna, på diverse auktioner och genom privat försäljning. Hitintills har jag tittat närmare på märket Indian och udda märken som sålts. Självfallet består topp 100 listan av ett gäng lika Harley Davidson motorcyklar och jag tänker här göra ett två-delat inlägg där jag tar en titt på de HD som sålts från plats 100 ned till plats 30. Men först, lite historia om Harley Davidson, hur varumärket uppstod.

Harley Davidsons historia

Harley Davidson är ett av de mest kända varumärkena bland inte bara åkare utan även hos samlare. Att äga och köra en Harley Davidson eller HD som dom förkortas som ibland, är en prestige. Det säger mer att köra en HD än vad det gör att köra ett annat märke, främst asiatiska märken

Det allra första HD konceptet väcktes till liv 1901 när William S. Harley presenterade en ritning på en motor som skulle monteras på en vanlig cykel. Detta resulterade i att Harley inledde ett samarbete med Arthur Davidson där samarbetet resulterade i en utveckling och produktion av den allra första Harley Davidson motorcykeln som presenterades och såldes till allmänheten, blott två år efter att Harley presenterat sitt motorkoncept för en cykel.

harley1harley2

Plats 89 – 1940 Harley Davidson EL återfinns på plats 89 i listan av dyraste motorcyklar sålda hittar vi denna HD från 1940 som såldes i Las Vegas under 2014 för $159 000 motsvarande 1,4 miljoner kronor med dagens valutakurs. Detta är en så kallad ”knucklehead” modell, en modell som introducerades 1936. Motorn är en 1000cc v-twin motor med överliggande ventiler och återcirkulerande oljesystem, något som under denna period var riktigt teknologiskt avancerat.

Plats 74 – En 1915 Harley Davidson Twin gick under klubban 2009 i Las Vegas för $169,600, ett pris som idag med nuvarande valutakurs motsvarar 1,5 miljoner kronor. Det speciella med denna motorcykel var att det var den första motorcykeln som HD tillverkat som hade en tre-växlad växellåda med en primary-case koppling. Denna uppsättning användes sedan fram tills introduktionen av modellen här ovan, 1935 års ”Knucklehead” som blev Harley Davidsons första motorcykel som levererades med fyra växlar.

Plats 70 – På plats 70 i listan hittar vi nästa HD en, Harley Davidson CAC från 1934. Det speciella med denna motorcykel var att den var byggd för tävlingsscenen och speedwaytävlingar. Enligt uppgifter från Harley Davidson så byggdes det endast 20 exemplar av denna modell med fem stycken reservmotorer. Priset för denna raritet som såldes under 2011 landade på $176,550 vilket hade motsvarat ett pris idag i Sverige på 1,57 miljoner kronor.

Plats 67 – På plats 67 hittar vi ännu en Harley Davidson EL fast denna modell är från 1936. Motorcykeln såldes i Las Vegas under 2014 och gick under klubban för $178,000 vilket med dagens växlingskurs ger ett försäljningspris på strax under 1,6 miljoner kronor.

I nästa del kommer jag titta närmare på övriga Harley Davidson som finns ovanför plats 67 samt den dyraste HD som någonsin sålts och som innehar andraplatsen över världens dyraste motorcyklar.